sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Luulitko olevasi kriittinen kuluttaja, markkinat löysivät sinut jo

Emme tarvitse sitä kaikkea tavaraa mitä meille tyrkytetään. Ihminen pärjää paljon vähemmälläkin. Kun vähentää kuluttamistaan ja lakkaa ostamasta, on yllättävää ettei rahaa jää säästöön yhtään aiempaa enempää vaikka tulot olisivat samat. Hitaampaan elämää tavoitellessaan on tarjolla paljon tuotteita ja palveluita joihin voit käyttää vapautuneet rahasi. Markkinamiehet ovat hyvin kuulolla mitä downshiftaavat naiset haluavat. Tässä muutamia viime aikoina kasvaneita kulutustapoja, joihin moneen olen itsekin sortunut.

Omavaraisuus ja puutarha

Halu tietää mistä ruoka tulee, varmistaa ruoan alkuperä ja puhtaus. Tästä on seurannut puutarhakauppojen lisääntyminen sekä isoina marketteina, että nettikauppoina. Puutarhavälineisiin, siemeniin ja taimiin saa upottua rahaa niin paljon kuin haluaa. Saatavilla myös kirjallisuutta, neuvontaa ja kursseja.

TSI ja käsityöt

Kun olin lapsi, äitini ja monen ystävieni äidit ompelivat vaatteet meille, koska se oli halpaa. Myös nykyisin on trendikästä tehdä itse omannäköisiä vaatteita ja tuunata vanhoja. Tämän seurauksena on tullut paljon erilaisia nettimyymälöitä vanhojen kivijalkaliikkeiden rinnalle. Onko ompeleminen ja materiaalit halpoja, eivät ole. Kankaat maksavat moninkertaisesti enemmän kuin valmis vaate kaupassa. Itse tekeminen on kivaa, mutta kallista.

Ruoka ja kokkaus

Ruokaa rakkaudella, luomusti ja parhaista raaka-aineista. Toki, sanoo elintarviketeollisuus. samalla kun olutlitran hinta on laskenut maitoa halvemmaksi ja monet valmisateriat euron pari, maksavat raaka-aineet enemmän kuin ikinä, ainakin luomu, reilu-kauppa, kala jne. Tiedetään, että näiden tuottaminen on kalliimpaa ja markkina on kapeampi, mutta oma järjenjuoksuni ei pysty käsittämään kokonaan tätä. Kuinka Norjassa pyydetyn kalan kuljettaminen kaukoitään perattavaksi ja tuominen takaisin kalapuikkona pakasteena voi olla kilohinnaltaan halvempaa kuin kotimainen tuore kala, kuinka ahneita kalastajat ovat?

Koti ja sisustus

Koska et enää matkusta tai juokse shoppailemassa, olet varmaan paljon kotona? Tähän apuaan tarjoaa huonekaluliikkeet, mainostelevisio, kirjakustantamot, lehtitalot ja aina reilu rakennusteollisuus. Kyllähän elämän tärkeimpään sijoitukseen kannattaa satsata, eikö? Ikinä ei ole ollut näin kalliita asuntoja ja näin paljon design-huonekaluja.

Henkinen tasapaino

Pehmeälläkin puolella osataan vastata hidastajan huutoon. Haluatko itsesi kuntoon ja balanssiin? On terapiaa, life-coachingia, kursseja, koulutuksia, kirjoja, lehtiä ja lukematon määrä luontaisvaihtoehtohoitoja.

Mihinköhän sitä laittaisi tänään rahansa? Ostamisesta kokonaan kieltäytyminen ja lainaaminen tuntuvat ainoalta tavalta juosta karkuun markkinavoimia.

5 kommenttia:

 1. "Ostamisesta kokonaan kieltäytyminen ja lainaaminen tuntuvat ainoalta tavalta juosta karkuun markkinavoimia."

  Kyl vaa! Toinen hyvä tapa on olla hankkimatta itselleen ylimääräistä rahaa tuhlattavaksi. ;) Ei tuu houkutuksiakaan. :)

  Terkkui Kolumbiasta! Tulin Pellon pientareen kautta.

  VastaaPoista
 2. Aivan, totta. Mutta en usko että ne on kalastajat, jotka on ahneita. Kyllä se raha jonnekin muualle jää (tai menee nousseisiin kuluihin). Mutta kieltämättä kalakauppias lähimyymälässä katsoo minua vähän puolivihaisesti, koska ex-kanta-asiakkaana kävelen nyt vain ohi. En yksinkertaisesti suostu ja ole varaa ostaa 18€/kg maksavaa viljeltyä lohta. Ostan sitten vain tarjouseriä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista! Maalla asuminen on myös hyvä tapa säästää, kun kaupunkiin on yli 20km niin ei hirveän helposti tule tehtyä heräteostoksia.

  Tänne syrjäseudulle ei myöskään jaeta mainoksia joten en edes tiedä mikä on in tai tarjouksessa. Helsingissä asuessamme joka keskiviikko ja lauantai tuli sentin korkuinen pino mainoksia ovesta sisään.

  VastaaPoista
 4. .....kuinka ahneita kalastajat ovat?....Lainaus
  Eivät ole kalastajat ahneita. Tuottajahinnat kalastajalle mm kuha; 7-9,0€/kg...kaupassa 20-22,00€/kg, ahven;5-7€/kg...kaupassa 18-20€/kg, siika; 8-10€/kg...kaupassa 20-22€/kg...jne
  Kyllä se ahneus on jossain aivan muualla.
  Kalastan itse kalani, esivalmistan ne; kylmäsavustan, savustan, kuivaan ja joskus pitää pakastaakkin, kerään hakkuujätteistä ja harvennuspuista polttopuuni, marjastan, sienestän, omista kanoistani(pihakanoja, niin vapaita, etten aivan joka hetki tiedä missä kulloinkin ovat), näistä saamme maukkaat kananmunat; kanani eivät syö teollisia rehuja vaan, viljaa, lajittelujätettä, kaupoista kerättyä ja kuivattua leipää, itse kalastamaani kuivattua pikkukalaa rouheena, kuivattelen yrttejä, nokkosta mm omassa kuivureissani(2kpl), samassa, missä esim kalat kuivataan.
  Kyllä ostankin, mutten halpatuotteita; köyhällä ei ole varaa halpaan.

  VastaaPoista
 5. Olipas muuten erinomaisen osuva kirjoitus. Tässä juuri kehittelen tätä hitaampaa ja ekompaa elämää itselleni ja voi hitsi miten kallista se onkin. Siis kun koittaa syödä vaikkapa luomua ja käyttää ekologisia pesuaineita yms.. ei oo yhtään jääny enempää rahaa vaikka mukamas oon ollut tarkempi ostaja enkä turhia ostele.

  VastaaPoista