tiistai 17. toukokuuta 2011

Kulutuskriittiseltä planeetalta päivää!

Joku vuosikymmen sitten kohistiin kuinka naiset ovat Venuksesta ja miehet Marsista, esiin tuotiin sukupuolten välisiä käyttäytymiseroja. Minusta tuntuu aika usein että olen vielä joltain aivan muulta planeetalta, ainakin kulutuksen suhteen.

Viime aikoina olen osallistunut keskusteluihin erilaisissa tilaisuuksissa ja kokoontumisissa. Mukana on ollut ikäisiäni kouluttautuneita ja työssäkäyviä ihmisiä. Mistä he puhuvat, no siitä mitä he haluavat ja mitä aikovat ostaa seuraavaksi. Kuluttaminen on ilmeisesti joko helppo puheenaihe tai sitten ihmiset ihan oikeasti haluavat vain ostaa, ostaa ja ostaa. Aika usein tyydyn seuraamaan hiljaa vierestä näitä keskusteluja, mutta joskus on kiva kertoa oma ajatus, siis se etten aio hankkia tätäkään puheenaiheena sillä hetkellä olevaa tuotetta. Ihmiset menevät tästä ihan oudoiksi, he alkavat hullunlailla perustelemaan sitä miksi heidän (ja myös muiden) on aivan välttämätöntä ostaa se tuote ja vetävät muut samanmieliset mukaan niin että jään mielipiteineni yksin. On ilmeisen outoa jos ei halua koko ajan ostaa kaikkea mahdollista mitä keksitään myydä.

Tässä muutamia yleisimpiä asioita joita muut ovat viime aikoina himoinneet, minä en:
 • Uusi auto, itse mietin kuumeisesti kuinka pääsisin omastani eroon
 • Uusia vaatteita koska vanhat on jo pois muodista, itselläni on koko kaappi täynnä ehjiä vaatteita ei tarvitse siis vaivautua.
 • Uusia meikkejä, ainakin kynsilakka, meikkivoide, hajuvesi ja aurinkovoidetta. Minä pysyttelen varjossa ja kynnet saa olla ihan naturel.
 • Kännykkä. Pakko saada uusi, edellinen on jo vuoden vanha ja siinä ei ole nopeinta webbiliittymää. Tunnustetaan olen harkinnut tätä itsekin, tosin ihan perusmallia. En kuitenkaan siksi että pitäisi päivittää uudempaan vaan koska kuulokkeessa on välillä omituista rätinää, toivottavasti kuitenkin pärjään nykyisellä vielä tovin.
 • Muu elektroniikka kuten televisio, tietokone ja pelikonsolit. Jätän väliin nämäkin, ovat epäkäytännöllisiä kasvimaalla.
 • Matka, "Oltiin talvilomalla Thaimaassa ja tää kevät on ollut niin rankka että mietittiin miehen kanssa kesälomaksi jotain kivaa reissuu, mut ei osata päättää mentäiskö tänä kesänä Kreikkaan vai Italiaan". Suomessa on kesällä lämmintä (ainakin lämpimämpää kuin talvella) ja aurinkokin paistaa läpi yön, enkä ole edes viitsinyt stressata viime aikoina.
Ostamattomuudessa on monia hyviä puolia, tässä muutamia:
 • Jää rahaa säästöön, voi hymyillä matkalla pankkiin
 • On aikaa. Aika usein minulta kysytään miten ihmeessä ehdin tehdä kaiken sen mitä vapaa-ajallani puuhailen. Ajankäytön tehokkuuden lisäksi minulla menee todella vähän aikaa ostoksiin, kun en luuhaa shoppailemassa.
 • Ei tarvitse hävittää tavaraa. Muut tuskailevat myös sitä kuinka heidän pitäisi taas raivata kaappeja, varastoa, lastenhuone, minun ei tarvitse kun ei ole mitä raivata.
 • Luonto säästyy ja saa hyvän omantunnon.
Ja vielä yksi kuluttamiseen liittyvä hauska hehkutus:
Ystävätär kehui takkiaan miten se oli ollut tosi kallis ja siksi laadukas, oli jo seitsemättä vuotta käytössä. Olin hiljaa vieressä Halpahallin kahdeksan vuotta vanhoissa farkuissa ja jonkun marketin kymmenen vuotta vanhassa takissa. Molempien ostohinta yhteensä 30€, olivat nähtävästi kestäneet ihan yhtälailla.

Olenko planeetallani ihan yksin vai missä ovat kaikki muut kulutuskriittiset ihmiset?

5 kommenttia:

 1. No huhuu, täällä olisi yksi suht koht kaltaisesi!!

  Mua kiinnostaa noi aivan samat asiat ja monesti tunnen myös olevani aika tylsä ihminen sen vuoksi. Toisaalta tunnustan kyllä, että välillä himoitsen ties mitä kamaa.. mutta sitten mietin tarttenko tätä ihan oikeesti.. useimmiten en.

  Etenkin tämän kevään aikana olen koittanut ihan todella miettiä tätä ostokäyttäytymistäni ja olen ihan tyytyväinen, että koko ajan enenevissä määrin saan jarruteltua ylimääräisiä ostamisia. Eli yritän toimia niin, että ostan vain tosi tarpeeseen. Aika harvoin niitä tosi tarpeita sitten on, kun oikein alkaa sitä miettimään.

  Loppujen lopuksi ihminen pärjää aika vähällä. Jos olisin yksinäinen ihminen, olisi kaikki tämä vielä paljon helpompaa, luulen.

  VastaaPoista
 2. PS. Luen muuten tosi montaa samaa blogia mitä sinulla on tuossa sivupalkin listassa!

  VastaaPoista
 3. Tuttuja mietteitä :).
  Itse olen kokenut koko jutun olevan jollakin lailla kotona opittu juttu, siis että pitää olla aina jotain ostettavaa, se tuntuu olevan monellakin ihmisellä elämäntarkoitus.
  Olen myös itse joutunut opettelemaan aivan uuden tyylin kulutuksen suhteen. Mietin joka ostoksen kohdalla tarkkaan että tarvitsenko oikeasti. Harvoja juttuja oikeasti tarvitsee :).
  Mutta harvapa minunkaan lähimmäisistäni ymmärtäisi ajatusmaailmaani, toivon mukaan omat lapset edes oppisivat ;).

  VastaaPoista
 4. Allekirjoitan aivan täysin kirjoittamasi! Hyvin usein itsellä on samanlaiset fiilikset kahvipöytäkeskusteluista. Kaikkea ei onneksi tarvitse sanoa ääneen ja omassa mielessä voi sitten vaikka laulaa hoosiannaa... ;)

  Blogisi näyttää muuten hyvältä uudelta tuttavuudelta. Toivottavasti kirjoittelet jatkossakin!

  VastaaPoista
 5. Löysin blogisi juuri. Toivottavasti kirjoittelet jatkossakin. Kyllä meitä kulutuskriittisiä on muitakin, mutta toki sitä saa välillä kokea olevansa outo kun ei halua oikeasti kaikkea tavaraa minkä maa päällään kantaa.

  VastaaPoista