keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Asteittain omavaraisuuteen

Omavaraisuus on yksi suurista haaveistani. Se vaatii kuitenkin hurjasti osaamista ja työtä sekä myös onnea. Vanha minä olisi halunnut puutarhan valmiiksi heti ja nyt, mutta nyt olen päätynyt rakentamaan keidastani rauhassa pala kerrallaan. Tavoitteeksi olen ajatellut jotain sen suuntaista, että viimeistään eläkkeelle jäädessä kasvikset tulevat omasta pihasta.

Ensi kesä on kolmas kesä kun kasvatan vihanneksia. Viime kesän satoa riitti noin kolmeksi kuukaudeksi nelihenkiselle perheelle. Ensi kesänä käytössä on tupla määräala peltoa joten sato-odotus on isompi. Olen myös opiskellut kasvihuoneviljelyn saloja ja toivon saavani sieltäkin paremman tuloksen. Kevään ensimmäiset siemenet ovat itämässä ja lista hankittavista siemenistä laadittu. Tänä kesänä kasvamaan tulee ainakin:

Kasvihuoneeseen: Tomaatti, paprika, kurkku

Avomaalle: Maissi, porkkana, peruna, punajuuri, lehtikaali, parsakaali, keräkaali, sipuli, kesäkurpitsa, härkäpapu, pensaspapu, avomaankurkku

Yrtit ja mausteet: Ruohosipuli, tilli, persilja

Kukkia: Kehäkukkia, palavaa rakkautta, auringon kukkia, unikkoja, ruusupapuja ja samettikukkia (kaikkea keltaista ja punaista J )

Jos vanhat merkit paikkansa pitävät lista tulee kasvamaan joka kerta kun osun paikkaan missä on siemenhylly. Sydämessäni on heikko paikka tällä kohtaa ja en osaa olla ostamatta niitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti