keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Energiapihin asumisen kustannukset

Kun työrintamalla ei ole mitään uutta, niin kirjoittelenpa sitten jostain muusta mielen päällä olevasta.

Alku viikosta Aamulehdessä oli artikkeli energiapihistä asumisesta, juttua ei valitettavasti löydy linkitettäväksi, mutta pääpiirteissään se kertoi nelihenkisen perheen asumisvalinnasta ja energian säästämisestä. Luin juttua mielenkiinnolla, sillä energiaa säästämällä voi säästää sekä luontoa että rahaa. Rahan säästyminen merkitsee taas vähemmän työtä tehtäväksi.

Ensimmäisenä huomio kiinnittyi hintaan, jutussa kerrottiin ettei talon rakentaminen ole erityisen kallista. Peruspuuelementtitaloon verrattuna hintaa tulee n. 90e/neliö lisää. Kun kyse on reilun sadan neliön talosta niin voi laskea että lisälaskua tulee n. 12 000e. Saa reilusti säästää sähköä, että saa tuon summan täyteen. Kohtuullistajana huomaan usein myös laskevani kuinka monta työtuntia kyseinen lisälasku toisi. Summa tulisi lisäksi rahoittaa lainarahalla, jolloin maksetavaksi tulisivat myös korot. Taitaisi tulla ylimääräinen työvuosi tehtäväksi.

Sitten juttua eteenpäin, kuinka vähän tämä ihmetalo sitten sitä sähköä kuluttaa vai tuottaako se jopa sitä. Ehei pariskunnan ensimmäisen vuoden sähkölasku oli yli 12000kwh/v ja tähtäsivät 8000-10000kwh/v kulutukseen. Ei olisi kannattanut meillä. Meidän peruspuuelementtitalo kun kuluttaa jo nyt tuon 10000kwh/v.

Tämä energiatalo oli onneksi vasta pilottitalo, ehkä talotehtailijat seuraavaksi keksivät sellaisen talon joka ihan oikeasti vähentää energiankulutusta.

Ai niin, pohtihan perhe jutussa energiankulutustaan muutenkin. Käyvät nykyisin saunassa koko perhe kerralla, niin ei tarvitse montaa kertaa lämmittää. Jäin miettimään kuinka he olivat aiemmin saunoneet, koska lapset olivat 2 viikkoa ja 2 vuotta vanhoja. Olivatko laittaneet kaksi vuotiaan yksin saunaan? vai olivatko aikuiset ujoja kun eivät yhdessä olleet voineet aiemmin mennä. Ehkä toiset säästävät energiaa vaan eri tavalla kuin minä.

5 kommenttia:

  1. Samaa pohdin usein, tuntuu että enimmäkseen kyse on markkinamiesten puheista. Pelonsekaisella kauhulla odotan, että koska tällaiset vanhat, vanhalla tavalla rakennetut hirsi- ja puutalot "kielletään" kokonaan... Jos alkaisin isompaa remonttia tekemään, ilmeisesti esim. minun pitäisi vaihtaa vanhat alkuperäiset ruutuikkunat uusiin - ei tule kuulonkaan! Käytän vihreätä sähköä uusiutuvista luonnonvaroista ja lämmitän puulla. Huonelämpötila on usein hyvin alhainen, tuvassa keskimäärin 16C ja makuu-/työhuoneessa 18-22C (korkea joskus kun on juuri lämmitetty pönttöuunia). Jaa, pitääkin selvittää paljonko minulla sähköä kuluu. Mutta taatusti, jos remontoisin (ja pilaisin) vanhan talon tiiviiksi ja hengittämättömäksi pullotaloksi (no, eihän vanhaa taloa siten tietenkään pidä remontoida, jos edes onnistuisi), en taatusti säästäisi koskaan työhön menneitä rahoja takaisin. Plus ympäristökuorma joka materiaalien valmistuksessa syntyy. Plus mahdolliset home- ym. vaurioriskit.

    Aurinko- tai tuulivoimaa olisi kiva jossain muodossa voida käyttää joskus.

    VastaaPoista
  2. Uusiutuvat energiamuodot on ihan kannatettavia, vihreää sähköä olen harkinnut, mutta mies haluaa ostaa halvinta ja se on myös ihan järkevää.

    Farssin mitat saanut jätevesilaki oli jo pelottavaa eduskunnan suunnalta. Joka mökkiin pitäisi asentaa oma käsittely-yksikkö, markkinahintaan ja mitään takeita toimimisesta ei ole. Onneksi ottivat aikalisän. Minusta pitäisi riittää että uusiin taloihin rakennetaan, ja ehkä niihin jotka ovat jollain pohjavesialueella tai muuten hankalalla paikalla jätevesien suhteen. Toivottavasti eivät tee lakeja asumisen energiansäästöön samaan tyyliin, tekisivät elämästä taas monimutkaisempaa.

    Muutenkin toivoisin että Suomea kaavoitettaisiin monimuotoisemmin ja myös maaseutua kehitettäisiin. Hassua että kaikissa juhlapuheissa kaupunkien tiivis rakentaminen on energiaystävällistä vaikka kaikkien kaupungissa ahtaasti asuvien ystävieni energiajalanjälki on suurempi kuin omani.

    VastaaPoista
  3. Tsekatkaapa Kraft & Kulturin sähkönhinnat, heillä on vain uusiutuvista luonnonvaroista tuotettua sähköä (ja vähän kalliimpi "ekosähkö" erikseen) ja ainakin tähän asti heidän hintansa on ollut kilpailukykyinen mm. ydinvoimasähkön kanssa. Itse olen K&K:n tyytyväinen asiakas, ja kaupan päälle tulee erinomainen Huili-lehti, joka käsittelee mm. ekoilua, kohtuullistamista ym. Itse en periaatteesta ydinvoimasähköä suostu käyttämään, vaikka olisi hieman halvempaa.

    VastaaPoista
  4. Mä olen just tota K&K:ta katsonut, kun siellä olis toi Huilikin. Harmittaa kun sitä ei voi tilata erikseen.

    Pitää katsoa sen hinnat taas kun sopimuksen voi uusia.

    VastaaPoista
  5. Kiva, että Huili kiinnostaa! Lehteä voi toivottavasti alkaa kevään aikana tilata erikseensin. Toistaiseksi se on irtonumeromyynnissä Stockmanneilla ja Akateemisissa, ja tietenkin sähköasiakkaana sen saa kätevästi kotiin :)

    Yst.
    Riikka (Huilin tuottaja)

    VastaaPoista