maanantai 3. tammikuuta 2011

Roskat ja raha

Joulun aikaan tuli roskaa, onneksi vähemmän kuin yleensä sillä pukki toi vähemmän tavaraa kuin aiemmin (kohtuullistajan ensimmäinen joulu). Muistan kuinka aiemmissa kodeissamme taloyhtiöiden roskakatokset pullistelivat roskaa joulun jälkeen, vaikka roska-auto vieraili tihennetysti. Pakkausmateriaalia ja vanhaa tavaraa kertyi käsittämättömät määrät. Sekajäteastiat olivat kukkuroillaan myös siksi etteivät läheskään kaikki naapurit kierrättäneet edes niitä roskia joihin oli astia sekajätepöntön vieressä.

Huono omatunto toisten huonosta lajittelusta jäi kuitenkin vanhaan asuntoon, omakotitaloasuja vastaa vain omista roskistaan. Minut on lapsesta asti opetettu kierrättämään, se sujuu täysin rutiinilla ilman vaivaa. Tällä hetkellä kierrätän paperin, kartongit, metallit, lasit ja paristot (unohtuikohan tästä jokin). Lisäksi komposti tekee ruuantähteistä multaa ja puut poltetaan takassa lämmöksi. Lopputuloksena kierrätyksestä syntyy pieni jätelasku ja jonkin verran myös hyötyä.

Työpaikan kahvipöydässä kuulin että jätehuollonlaskut ovat muiden mielestä halpoja, etenkin kesäisin tyhjennysväli kuulemma kannattaa pitää viikossa ettei jätteet ala haisemaan, lisäksi astia täyttyy nelihenkiseltä perheeltä nopeasti. Minulla on vähän erilaisia kokemuksia. Ensinnäkin yksi tyhjennys maksaa 5 euroa, se ei kuulosta paljolta, mutta tekee vuodessa 260 euroa viikon tyhjennys välillä. Jäteastia ei ala haisemaan edes kuukauden tyhjennysvälillä, kun astiaan ei laita kompostiin kuuluvaa tavaraa tai ylipäätään laittaa sinne todella vähän tavaraa. Meidän nelihenkiselle perheelle kuukauden väli on paras, se on itseasiassa pisin väli minkä pystyi tilata. Koska astiamme ei silti täyty täysin, sovimme ettei uuden naapuripariskunnan tarvitse hankkia omaa roskakatosta vaan he voivat tuoda meille roskansa. Maksamme jätekulut puoliksi ja perheemme maksaa roskasta 30 euroa vuodessa, 2,5 euroa kerralta.

Ajattelevaisen työkaverini on tehtävä 230 euron edestä enemmän työtä vain maksaakseen roskista, voi miettiä kuinka järkevää se on. Taloyhtiöasujia säälin, joka yhtiöstä löytyy liian monta sellaista jotka eivät välitä, joita ei kiinnosta ja jotka ei jaksa. Tai hetkinen, jaksavat he kyllä valittaa että vastike on liian suuri mutta eivät osaa laittaa yhtäläisyysmerkkiä käytöksensä ja rahasumman väliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti